Elk mens is uniek, heeft talent en is als een kostbare diamant! Door kennis te delen en krachten te verenigen, kunnen we onze samenleving beter maken. Wij zijn van mening dat iedereen onderdeel is van deze samenleving en dus hierin moet kunnen participeren. Vanuit deze gedachte werkt Vrouwen aan het werk (VAHW). Wij zijn een non-profitorganisatie met een sociaal-maatschappelijk oogmerk die zich inzet om talentvolle mensen zonder baan een kans te bieden zich persoonlijk en professioneel te versterken. Hiervoor hebben wij in samenwerking met organisaties uit het bedrijfsleven en de overheid innovatieve programma's ontwikkeld. In deze programma's begeleiden wij op verschillende gebieden deze talentvolle mensen in hun eigen ontwikkelingsproces naar een plek op de arbeidsmarkt.

Onze missie

Onze missie is de economische zelfstandigheid en zelfredzaamheid van talentvolle werkzoekenden, vrouwen, jongeren en immigranten te bevorderen. Hiervoor zorgen wij door innovatieve programma's aan te bieden waarin onderwijs, praktijkervaring en persoonlijke coaching aan bod komt. Op deze manier kan iedereen zich optimaal ontwikkelen.

Onze visie

In onze visie is de drieslag van een intensieve taalcursus, een korte vakopleiding en de ontwikkeling van persoonlijke en sociale vaardigheden een ideale manier om afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Daarom maken wij gebruik van een breed zakelijk netwerk. Wij werken in Amsterdam samen met DWI (Dienst Werk en Inkomen), het bedrijfsleven en het ROC van Amsterdam aan talentontwikkeling en zelfredzaamheid.

Het begin

Eind 2010 kwam een groep werkzoekende vrouwen bij elkaar om een cursus ICT-vaardigheden te volgen, bij IBM. Dit was een gezelschap bestaande uit veelal migranten die het om verschillende redenen eerder niet gelukt was om een baan te vinden. Al snel bleek dat de cursus verder ging dan computerles. Trainster Rosanna Nazir vond het ook zeer belangrijk om de vrouwen hun sociale vaardigheden te laten ontwikkelen, juist op de gebieden waar ze baat bij zouden hebben bij hun zoektocht naar werk.
Rosanna Nazir ontwikkelde samen met Benno Gerritse en Alexandra Ksenofontova een speciaal programma dat vanwege de toepasselijkheid omgedoopt werd tot Vrouwen Aan Het Werk (VAHW). Doel van het programma was om aan het eind een evenement te organiseren, zodat de vrouwen zichzelf en een zelfgekozen onderwerp konden presenteren.

De deelneemsters brachten alle aangeleerde vaardigheden meteen in de praktijk door, onder begeleiding van de docenten en andere vrijwilligers, de organisatie van het evenement zelf te regelen. Het effect van de inspanningen leverde de vrouwen veel zelfvertrouwen op en dit resulteerde in een spetterende eindpresentatie. De dames kregen hun certificaten uitgereikt door de Amsterdamse wethouder mevrouw Andrée van Es.

De oprichting

Na afloop van het eindevenement voelden de vrouwen zich dusdanig gesterkt dat ze deze kans en ervaring ook aan anderen wilden bieden. Om dit mogelijk te maken was het zaak een stichting op te richten. Op 20 juli 2011 is de Stichting Vrouwen Aan Het Werk opgericht.
Het eerste project van VAHW is World Smart College (WSC). Dit concept biedt talentvolle werkzoekenden de mogelijkheid om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, door middel van een innovatief opleidingstraject.
De eerste uitvoering van WSC was van 11 november 2011 tot 15 juni 2012. Deelnemers volgden, naast een generiek gedeelte, de opleiding Basis ICT, projectmanagement of eventmanagement. De groep deelnemers eindigden het traject met een succesvol evenement, waar 33 deelnemers een certificaat in ontvangst mochten nemen.

De huidige programma's

Tijdens de eerste WSC is door de deelnemers zelf een website opgezet, waarop zij hun belevenissen hebben verwoord en verbeeld. Het succes is zo groot dat er nu een uitbreiding op het concept WSC is gekomen dat is vormgegeven in World Smart College Taal. Ook hebben wij het programma World Smart College 4 Kids ontwikkeld, waarin kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen. Daarnaast hebben de deelnemers een World Smart College Event Company opgezet. Dit evenementenbureau kunnen bedrijven inhuren om op een maatschappelijk verantwoorde wijze hun evenementen te organiseren.

 

Share